Henda Byggservice - Mercedes-Benz Malmö

Henda - Familjeföretaget som bara växer och växer.

Henda Byggservice har väntat tillökning varje år i 25 år. Det som 1995 började som ett lokalt tvåmanna-bolag sysselsätter idag över 50 personer och är ett igenkänt varumärke på Malmös byggen och vägar. Vid rodret står två bröder, Daniel och Henrik, vars vision och värderingar varit tydliga redan från början.

– Vi bestämde oss tidigt vilken riktning företaget skulle ha och har alltid varit tydliga med vår lokala förankring. Det är i Malmöregionen vi kommer från och det är här vi ska vara starka. Den tydligheten har varit bra både mot marknaden och mot oss själva internt. Det ger oss ett gemensamt mål, något att samlas kring, säger Daniel Nilsson, vd på Henda.

Henrik Moberg, vice vd och tillika Daniels bror, tillägger:
– Vi säljer inte bara en tjänst, utan snarare en komplett upplevelse, en lösning från ax till limpa. Man kan nästan säga att vi säljer trygghet. Genom att göra detta under lång tid har vi förtjänat ett stort förtroende. Kunden har alltid fått vad den önskat.

Men det var inte Daniel och Henrik som startade Henda Byggservice. Det var deras pappa Jonny. Efter många år på samma firma var det han som tog klivet och startade eget. Namnet på den nya firman tog han från sina söner: ”HEN” från Hen- rik och ”DA” från Daniel. Det var nästan förutbestämt vem som så småningom skulle leda familjeföretaget. Tidigt involverades Henrik och år 2000 gjorde även Daniel sin debut i Hendas färger.

– Hela familjen satt och jobbade på 40 kvadrat. Det var trångt, men otroligt kul och lärorikt.

– Vi var inte alltid överens och jag bidrog nog med ung naivitet, på gott och ont. Mamma skötte det administrativa och Henrik jobbade som snickare, säger Daniel och fortsätter:

– Hela familjen satt och jobbade på 40 kvadrat. Det var trångt, men otroligt kul och lärorikt.

År 2009 fick Daniel chansen att ta över VD- rollen. Då hade Henrik redan, något motvilligt, släppt hammaren och tagit steget in på kontoret för att leda arbetet därifrån. Åren som kom skulle medföra en kraftig expansion.

– Vi tog ett aktivt och strategiskt beslut att inte längre ”bara” vara det lilla byggföretaget som levde i skymundan. Istället skulle vi bli det lokala fullserviceföretaget som var det självklara valet för våra kunder. Vi skulle bli bäst på vår egen marknad, helt enkelt, säger Henrik.

Satsningen fick en flygande start när de kunde räkna hem ett omfattande renoveringsprojekt i ett av Malmös miljonprojekt. Ett för stunden enormt jobb för bröderna.

– Projektet löpte från 2009 till 2013. Plötsligt hade vi nästan 50 anställda. Det var stort och stökigt men en enormt rolig och utmanande tid.

– Diana känns nästan som vår alldeles egen bilansvarige, hon är en otrolig tillgång. Det är viktigt för oss att även partners och underleverantörer delar våra värderingar.

Det var även då de insåg en annan viktig del av företagandet. Nämligen vikten av samarbets- partners. Val som när de görs rätt frigjorde tid till kärnverksamheten — bygg och entreprenad- service. Bland annat ställde en splittrad bilflotta till det. Administrationen av flera olika avtal, serviceintervaller, kontaktpersoner och rutiner åt upp allt mer tid och energi. När valet till slut föll på Mercedes Benz Malmö var det mycket som stämde. Framförallt klickade det direkt mellan Henda och Diana, kontaktperson på Mercedes Benz Malmö.

– Diana känns nästan som vår alldeles egen bilansvarige, hon är en otrolig tillgång.
Det är viktigt för oss att även partners och underleverantörer delar våra värderingar. Arbetet går så mycket lättare då. När man delar det grundläggande sättet att se på saker och ting spelar det ingen roll att verksamheterna egentligen skiljer sig helt åt – alla drar åt samma håll ändå.

Det blir nästan som att även de ingår i familje- företaget, menar Henrik och Daniel håller med:

– Det började som ett familjeföretag. Och så har det fortsatt. Familjen är bara lite större nu.
En riktigt stor familj, och det är ju inte så dåligt att ha Mercedes Benz med i familjen, säger han och skrattar.

Om framtiden kan ingen sia. Men om bröderna Daniel och Henrik får bestämma så ska familjeföretaget fortsätta växa.
Men alltid efter samma familjära principer. Och alltid med kundens önskemål i centrum.

Fem snabba med Daniel om Mercedes-Benz Malmö:

Henda Byggservice har sedan 2015 valt Mercedes-Benz Malmö som samarbetspartner. I deras bilpool ingår modell Citan, Vito, Sprinter och E-Klass. Vad är det bästa med samarbetet?

 

  • Med fokus på hög kvalitet, enkelheten och den totala upplevelsen så delar vi verkligen värderingar.

 

  • Inköpen är enkla, snabba och bilen står alltid redo – utrustad och stripad.

 

  • Säkerheten är allt i byggbranschen och där matchar Mercedes-Benz Malmö verkligen våra krav.

 

  • Serviceupplevelsen med Diana i spetsen.

 

  • Vi trivs otroligt bra i våra bilar. De är snygga och presterar över våra förväntningar.